ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ
BALKAN WARS 1912
.
1913
Την 10η Οκτωβρίου το πρωί οι ανιχνευτές των προφυλακών των Ελλήνων, αφού προχώρησαν μέχρι τα χαρακώματα των εχθρών, τα βρήκαν κενά και οι άνδρες της 6ης ελληνικής Μεραρχίας καταδίωξαν τους αντιπάλους τους.
Η 4η Μεραρχία μπήκε στα Σέρβια την 10η Οκτωβρίου 1912, δύο ώρες μετά την είσοδο των Τούρκων στην πόλη, οι οποίοι για αντίποινα εκδίκησης, δυστυχώς, είχαν κατασφάξει περίπου 60 άτομα του χριστιανικού πληθυσμού της πόλης.
Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 145Χ89 χιλ.
Φωτογραφία Ελλήνων πεζικάριων στα στενά του Σαρανταπόρου.
Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 145Χ89 χιλ.
Πίσω όψη: Το δελτάριο εκδόθηκε από την «Ελληνική Πινακοθήκη».
Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 134Χ92 χιλ.
Απομεινάρια του Τουρκικού πυροβολικού στο Σαραντάπορο. Όλα αυτά ήρθαν ως λάφυρα στα χέρια του Ελληνικού στρατού.
Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 134Χ92 χιλ.
Πίσω όψη: Το δελτάριο τυπώθηκε στον Πειραιά από τον Γ. Ν. Αλεξάκη.
Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 135Χ87 χιλ.
Φωτογραφία των λαφύρων που έπεσαν στα χέρια των Ελλήνων μετά τη νίκη του εναντίον των Τούρκων στο Σαραντάπορο. Διακρίνεται καθαρά ότι οι Τούρκοι άφησαν πίσω τους μεγάλο τμήμα του πυροβολικού τους.
Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 135Χ87 χιλ.
Φωτογραφία των λαφύρων που έπεσαν στα χέρια των Ελλήνων μετά τη νίκη του εναντίον των Τούρκων στο Σαραντάπορο. Διακρίνεται καθαρά ότι οι Τούρκοι άφησαν πίσω τους μεγάλο τμήμα του πυροβολικού τους.
Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 148Χ87 χιλ.
Φωτογραφία των 22 τουρκικών πυροβόλων που έπεσαν στα χέρια των Ελλήνων μετά τη μάχη του Σαρανταπόρου.
Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 148Χ87 χιλ.
Πίσω όψη: Η κάρτα εκδόθηκε από την «Εθνική Πινακοθήκη».
Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 140Χ89 χιλ.
Φωτογραφία των λαφύρων που έπεσαν στα χέρια των Ελλήνων μετά τη νίκη τους εναντίον των Τούρκων στο Σαραντάπορο. Διακρίνεται ότι οι Τούρκοι άφησαν πίσω τους μεγάλο τμήμα του πυροβολικού τους.
Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 140Χ89 χιλ.
Πίσω όψη.
Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 138Χ88 χιλ.
Μια σκληρή πραγματικά φωτογραφία. Ένας Έλληνας στρατιώτης κείτεται νεκρός. Είναι ένας από τους 182 ηρωικώς πεσόντες στη μάχη του Σαρανταπόρου.
Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 138Χ88 χιλ.
Πίσω όψη.
Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 149Χ89 χιλ.
Φωτογραφία μετά τη μάχη στο Σαραντάπορο. Η εικόνα του σκοτωμένου αλόγου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το χαρούμενο πρόσωπο του Έλληνα στρατιώτη στο βάθος. Το κόστος βαρύ, αλλά η μάχη κερδήθηκε.
Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 149Χ89 χιλ.
Πίσω όψη: Το δελτάριο ανήκει στις εκδόσεις της «Εθνικής Πινακοθήκης».
Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 135Χ89 χιλ. Ενθύμιο από τη Θεσσαλονίκη. Φωτογραφία του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, έφιππου. Υπήρξε αντισυνταγματάρχης του Πεζικού και έπεσε ηρωικά στη μάχη των Λαζαράδων (περιοχή που βρίσκεται δυτικά του Σαρανταπόρου). Ήταν ο πρώτος ανώτερος αξιωματικός που σκοτώθηκε στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο.
Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 135Χ89 χιλ.
Πίσω όψη: Το δελτάριο εκδόθηκε στην Αθήνα από τον Α. Β. Πάσχα.
Βαλκανική Κρίση 1875 έως 1878, Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Προπαρασκευ, Εθελοντές, Ιατρική Περίθαλψη, Υπογραφή Βαλκανικού Συμφώνου
Κατάληψη Ελασσόνας, Δεσκάτης, Η Μάχη του Σαραντάπορου, Απελευθέρωση Σερβίων, Κοζάνης, Απελευθέρωση Γρεβενών, Δεσκάτης, Απελευθέρωση Λιτοχώρου, Κατερίνης, Απελευθέρωση Βέροιας, Απελευθέρωση Έδεσσας, Κατάληψη Αμυνταίου, Η Μάχη των Γιαννιτσών, Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης, Απελευθέρωση Χαλκιδικής, Αγίου Όρους, Η Μάχη του Ναλμπάκιοϊ, Απελευθέρωση Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδος, Επιχειρήσεις του Βουλγαρικού και Σερβικού στρατού
Ελληνικός στόλος, Κατάληψη της Λήμνου, Βύθιση του Φετίχ Μπουλέν, Κατάληψη Θάσου, Ίμβρου, Αϊ Στράτη, Σαμοθράκης, Ψαρών, Τενέδου, Ναυμαχία Έλλης, Απελευθέρωση Μυτιλήνης, Απελευθέρωση Χίου, Ναυμαχία Λήμνου, Απελευθέρωση Σάμου, Δράση Μοίρας Ιονίου, Αξιωματικοί του Ναυτικού, Θωρηκτό Αβέρωφ
Στρατιά 'Ηπειρου, Κατάληψη Πρέβεζας, Πέντε Πηγαδιών, Η πορεία προς τα Ιωάννινα, Απελευθέρωση Ιωαννίνων, Οι τελευταίες ημέρες του βασιλέως Γεωργίου, Αεροπορία, Γεγονότα πριν το τέλος του Α΄Βαλκανικού
Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Η Μάχη της Θεσσαλονίκης, Η Μάχη Κιλκίς, Λαχανά, Η κατάληψη της Δοϊράνης, Απελευθέρωση Σερρών, Δράμας, Δοξάτου, Ξάνθης, Κομοτηνής, Απελευθέρωση Καβάλας, Συνθήκη Βουκουρεστίου
Μετάλλια της Εποχής 1912 και 1913, Εξώφυλλα τετραδίων της Εποχής 1912 και 1913, Ημερήσιος τύπος 1912 και 1913, Αλληλογραφραφία από το μέτωπο, Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, Ελευθέριος Βενιζέλος, Παύλος Κουντουριώτη
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ (Balkan Wars 1912 . 1913) ανήκει στην Οικογένεια Ποταμιάνου Ε.Κ.Α. (Ηπειρωτική).
Συναποτελείται από συλλογές, που αφορούν την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, του Μανουσάκη και άλλων.
Η Έρευνα, η Συγγραφή και η Επιμέλεια της ύλης πραγματοποιήθηκαν από την Αργυρή Κ. Μπαξεβάνου, Φιλόλογο και Συγγραφέα.
Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Διαχείρισης ιστοσελίδος Ειρήνη Μαρία Β. Ταμπάκη, φοιτήτρια Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Π.Ε.
Ευγενική υποστήριξη Βασίλειος Α. Ταμπάκης, Δρ. Δασολογίας
Το υλικό στην πρωτογενή του μορφή εκτίθεται στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, Σκιάθου.