ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

BALKAN WARS 1912

.

1913

ΚΙΝΗΜΑ ΝΕΟΤΟΥΡΚΩΝ

Με τον όρο Νεότουρκοι (τουρκικά Jöntürkler) το εθνικιστικό κόμμα των Τούρκων «Ένωση και Πρόοδος» που πρέσβευε μεταρρύθμιση η οποία ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη ( η οποία τότε ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία) το 1908. Υπήρχαν, βεβαίως, προηγουμένως κοινωνικές δυνάμεις στην Τουρκία που έρχονταν σε αντίθεση με τον Σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ Β΄. και επεδίωκαν ανασχηματισμό.

«Νεότουρκοι» ονομάστηκαν αρχικά από τους ξένους (Young Turk). Η ονομασία αυτή υιοθετήθηκε αργότερα κι από τους ίδιους τους Τούρκους (Γκεντζ Τουρκ). Πυρήνας της οργάνωσης του κινήματος υπήρξε το κομιτάτο Ένωσης και Προόδου. Αυτό είχε συσταθεί το 1891 στη Γενεύη της Ελβετίας από προοδευτικούς Τούρκους που είχαν βρεθεί εκεί εξόριστοι. Επικεφαλής ήταν ο Αχμέτ Ριζά.

Το 1906 το κομιτάτο μετέφερε την έδρα του στη Θεσσαλονίκη.

Τότε άρχισε να απλώνεται η επιρροή του στο στρατό της περιοχής της Ευρωπαϊκής Τουρκίας. Πέρα από αξιωματικοί στο κίνημα των Νεοτούρκων θα ενταχθούν σταδιακά πολιτικοί και διανοούμενοι αλλά και άνθρωποι απλοί. Υιοθετούν το σύνθημα Ελευθερία (Hurriyet), Ισότητα (Musavat), Δικαιοσύνη (Adelat). Ζητούν την επαναφορά του Συντάγματος του 1876, επιθυμούν την κατάλυση της απολυταρχίας του Αβδούλ Χαμίτ Β΄ και την εγκαθίδρυση ενός κράτους εκσυγχρονισμού σύμφωνα με το πρότυπο των κρατών της Ευρώπης που θα ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να αντισταθεί στις αρπαχτικές διαθέσεις και στις επεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων. Το κίνημα των Νεοτούρκων σε μεγάλο βαθμό υπήρξε συνέχεια του κινήματος των Νέο Οθωμανιστών που είχε εκδηλωθεί το 1896.

Νέοι αξιωματικοί του στρατού που ενστερνίστηκαν την Νεοτουρκική ιδεολογία υπήρξαν ο Ταλαάτ, ο Εμβέρ, ο Παβίτ και η μετέπειτα ηγετική μορφή των Νεοτούρκων, ο Μουσταφά Κεμάλ. Τον Ιούλιο του 1908 η επανάσταση άρχισε από τις Πρέσπες και απλώθηκε σύντομα ως τη Θράκη.

Ο Σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ, συνειδητοποιώντας την απειλή, στις 11 Ιουλίου 1908 παραχώρησε, με αυτοκρατορικό φιρμάνι, σύνταγμα. Στις 3 Δεκεμβρίου του 1908 λειτούργησε η εθνοσυνέλευση στην οποία μάλιστα συμμετείχαν 24 Έλληνες βουλευτές.

Την άνοιξη (Μάρτιος) του 1909 ξέσπασε αντεπαναστατικό κίνημα στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αβδούλ Χαμίτ υπαγόρευσε τα αιτήματα των αντεπαναστατών. Η βουλή συνεδρίασε με παρόντες μόνο 61 βουλευτες από το σύνολο των 286. Η ψηφοφορία έγινε παρουσία ενόπλων.

Οι Νεότουρκοι αξιωματικοί της Μακεδονίας εξεστράτευσαν εναντίον της Κωνσταντινούπολης. Στις 8 Απριλίου 1909 με τελετή στο σιδηροδρομικό σταθμό νομιμοποίησαν τις ενέργειες των επαναστατών. Στις 13 Απριλίου 1909 ο Αβδούλ Χαμίτ καθαιρέθηκε. Στο θρόνο ανέβηκε ο αδελφός του Μεχμέτ Ε΄ ο οποίος για τριάντα χρόνια είχε μείνει αιχμάλωτος του αδελφού του στα ανάκτορα του Ντολμά Μπαξέ. Ο Χαμίτ εξορίστηκε στη Θεσσαλονίκη κι έμεινε μαζί με τμήμα του χαρεμιού του στην έπαυλη Αλατίνι (σήμερα στο οίκημα στεγάζεται η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης).

Οι Νεότουρκοι, ενώ υπόσχονταν Musavat (ισότητα) όλων των μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στην πραγματικότητα ενδιαφέρονταν για τη διατήρηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και προέβαλαν την υπεράσπιση των συμφερόντων του Τουρκικού, και μόνο, στοιχείου εις βάρος των άλλων εθνοτήτων. Αυτό δεν το αντιλήφθηκαν γρήγορα οι Βαλκανικοί Λαοί.

Βαλκανική Κρίση 1875 έως 1878, Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Προπαρασκευ, Εθελοντές, Ιατρική Περίθαλψη, Υπογραφή Βαλκανικού Συμφώνου

Κατάληψη Ελασσόνας, Δεσκάτης, Η Μάχη του Σαραντάπορου, Απελευθέρωση Σερβίων, Κοζάνης, Απελευθέρωση Γρεβενών, Δεσκάτης, Απελευθέρωση Λιτοχώρου, Κατερίνης, Απελευθέρωση Βέροιας, Απελευθέρωση Έδεσσας, Κατάληψη Αμυνταίου, Η Μάχη των Γιαννιτσών, Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης, Απελευθέρωση Χαλκιδικής, Αγίου Όρους, Η Μάχη του Ναλμπάκιοϊ, Απελευθέρωση Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδος, Επιχειρήσεις του Βουλγαρικού και Σερβικού στρατού

Ελληνικός στόλος, Κατάληψη της Λήμνου, Βύθιση του Φετίχ Μπουλέν, Κατάληψη Θάσου, Ίμβρου, Αϊ Στράτη, Σαμοθράκης, Ψαρών, Τενέδου, Ναυμαχία Έλλης, Απελευθέρωση Μυτιλήνης, Απελευθέρωση Χίου, Ναυμαχία Λήμνου, Απελευθέρωση Σάμου, Δράση Μοίρας Ιονίου, Αξιωματικοί του Ναυτικού, Θωρηκτό Αβέρωφ

Στρατιά 'Ηπειρου, Κατάληψη Πρέβεζας, Πέντε Πηγαδιών, Η πορεία προς τα Ιωάννινα, Απελευθέρωση Ιωαννίνων, Οι τελευταίες ημέρες του βασιλέως Γεωργίου, Αεροπορία, Γεγονότα πριν το τέλος του Α΄Βαλκανικού

Αυτόνομη Βόρεια Ήπειρος

Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Η Μάχη της Θεσσαλονίκης, Η Μάχη Κιλκίς, Λαχανά, Η κατάληψη της Δοϊράνης, Απελευθέρωση Σερρών, Δράμας, Δοξάτου, Ξάνθης, Κομοτηνής, Απελευθέρωση Καβάλας, Συνθήκη Βουκουρεστίου

Απελευθέρωση Κρήτης

Μετάλλια της Εποχής 1912 και 1913, Εξώφυλλα τετραδίων της Εποχής 1912 και 1913, Ημερήσιος τύπος 1912 και 1913, Αλληλογραφραφία από το μέτωπο, Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, Ελευθέριος Βενιζέλος, Παύλος Κουντουριώτη

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ (Balkan Wars 1912 . 1913) ανήκει στην Οικογένεια Ποταμιάνου Ε.Κ.Α. (Ηπειρωτική).

Συναποτελείται από συλλογές, που αφορούν την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, του Μανουσάκη και άλλων.

Η Έρευνα, η Συγγραφή και η Επιμέλεια της ύλης πραγματοποιήθηκαν από την Αργυρή Κ. Μπαξεβάνου, Φιλόλογο και Συγγραφέα.

Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Διαχείρισης ιστοσελίδος Ειρήνη Μαρία Β. Ταμπάκη, φοιτήτρια Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Π.Ε.

Ευγενική υποστήριξη Βασίλειος Α. Ταμπάκης, Δρ. Δασολογίας

Το υλικό στην πρωτογενή του μορφή εκτίθεται στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, Σκιάθου.