ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

BALKAN WARS 1912

.

1913

Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Σκιάθου

(σύντομο ιστορικό)

Πνιγμένη μέσα στο πράσινο, στον μυχό του ρέματος του Λεχουνιού και πλάι στις πηγές του, στην τοποθεσία Αγαλιανού, κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Σκιάθου, την Καραφλιντζανάκα, είναι κτισμένη η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας ή της Βαγγελίστρας, όπως το λένε οι Σκιαθίτες.

Η Μονή άρχισε να χτίζεται το 1794 από μια μικρή ομάδα μοναχών του κινήματος των «Κολλυβάδων». Επικεφαλής της ομάδος ήταν ο Ιερομόναχος Νήφων, κατά κόσμον Νικόλαος «εκ της γενεάς των Νικολαράδων» που γεννήθηκε το 1736 στο Πατρικό της Χίου. Αυτός είχε μονάσει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας και στη Σκήτη του Παντοκράτορος του Αγίου Όρους. Επίσης, μετέβη στην Πάτμο, στους Λειψούς και στην Ικαρία όπου το 1775 είχε ιδρύσει στη θέση Λευκάδα την Ι. Μ. της Ευαγγελίστριας. Μεταξύ των μοναχών της Ευαγγελιστρίας της Ικαρίας ήταν και ο Γρηγόριος Χατζησταμάτης, Σκιαθίτης στην καταγωγή. Αυτός έπεισε τον Νήφωνα να ιδρύσουν τη Μονή Ευαγγελιστρίας της Σκιάθου με χρήματα τα οποία ο Χατζησταμάτης είχε κληρονομήσει μετά το θάνατο του πατέρα του.

Οι εργασίες για την κατασκευή του συγκροτήματος της Ι. Μ. Ευαγγελιστρίας Σκιάθου ολοκληρώθηκαν το 1806.

Ο Ιερομόναχος Νήφων, πρώτος ηγούμενος και ιδρυτής της Μονής εκοιμήθη στις 28 Δεκεμβρίου 1809. Δεύτερος ηγούμενος και συνιδρυτής διετέλεσε ο Σκιαθίτης, Γρηγόριος Χατζησταμάτης (1809 έως 1815). Στη συνέχεια και μέχρι σήμερα διετέλεσαν άλλοι 31 ηγούμενοι.

Τα τελευταία χρόνια εξέχουσες υπήρξαν οι μορφές του Ηγουμένου – Ιερομόναχου Γεράσιμου Ζούρα, που υπηρέτησε τη μονή 39 ολόκληρα χρόνια καθώς και του Ηγουμένου Ιερομόναχου Αγγέλου Λύσσαρη.

Στις ημέρες μας την ευθύνη της Μονής έχει αναλάβει ο Καθηγούμενος Αρχιμαδρίτης, Ιωσήφ Κατσούρας.

Η Μονή Ευαγγελιστρίας επηρέασε πολύ την πνευματική ζωή των κατοίκων της Σκιάθου αλλά και βοήθησε σημαντικά ηθικά και υλικά τόσο τα προεπαναστατικά κινήματα, όσο και την επανάσταση του 1821. Σ’ αυτήν το 1807 σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε η πρώτη Ελληνική Σημαία με τον λευκό Σταυρό στη μέση επί γαλανού φόντου. Σε αυτήν δε ο Νήφων όρκισε τους οπλαρχηγούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μιαούλη, Παπαθύμιο Βλαχάβα, Γιάννη Σταθά, Νικοτσάρα, τον Σκιαθίτη διδάσκαλο του Γένους Επιφάνιο – Στέφανο Δημητριάδη και πολλούς άλλους, μετά από μεγάλη σύσκεψη που έκαναν στο Μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας για να καταστρώσουν το σχέδιο της δράσης τους.

Στην Μονή της Ευαγγελιστρίας, τέλος, έμεινε υπό περιορισμό το 1839 ο κληρικός και φιλόσοφος, Θεόφιλος Καΐρης, μετά από καταδίκη του από την Ιερά Σύνοδο.

Το καθολικό της μονής, στο κέντρο του κτιριακού συγκροτήματος, είναι τρίκογχη εκκλησία βυζαντινού ρυθμού σε σχήμα σταυρού με λιτή και νάρθηκα. Καλύπτεται από τρεις τρούλους που επικαλύπτουν γκρίζες σχιστόπλακες. Διαθέτει ένα εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο με αξιόλογες φορητές εικόνες του 17ου και 18ου αιώνα. Στο χώρο της μονής θα δούμε ακόμα τα κελιά των μοναχών, την τράπεζα, το νοσοκομείο, τον ξενώνα, την εστία (μαγειρεία) με το μαγκιπείο (ζυμωτήριο και φούρνοι), τα παρεκκλήσια του Αγ. Ιωάννη και του Αγ. Δημητρίου, τις αποθήκες, τα βορδοναρειά (στάβλους), τις δεξαμενές νερού και τη στέρνα.

Το ελαιοτριβείο, τα τελευταία χρόνια, φιλοξενεί, τη συλλογή Βαλκανικών αγώνων της οικογένειας Ποταμιάνου, ένα πολύ αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο, την πλούσια βιβλιοθήκη της με πατριαρχικά μαλυβδόβουλα, πολύτιμα χειρόγραφα και σπάνια βιβλία (17ος – 19ος αιώνας).

Ο Ναός είναι ασφυκτικά γεμάτος τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, όπου η Ανάσταση γίνεται με το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο, το οποίο έρχεται λίγες ώρες νωρίτερα με ειδικό αεροσκάφος από τα Ιεροσόλυμα, με έξοδα του εφοπλιστού κ. Ανδρέα Ποταμιάνου.

Η Μονή ασκεί και προσφέρει απλόχερα εγκάρδια φιλοξενία. Έτσι, έχει καταστεί ένα απάνεμο λιμάνι ψυχικής γαλήνης, μια όαση ηρεμίας, πνευματικής δροσιάς και ανάτασης, ανοιχτό στο σημερινό ανήσυχο και αγχωμένο κόσμο, ιδιαίτερα στη νεολαίας μας. Είναι ένας πνευματικός φάρος που εκπέμπει το άσβεστο και λαμπερό φως της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας.

Πρόσβαση

Η Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας βρίσκεται σε απόσταση μόνο 5 χιλιομέτρων από την πόλη της Σκιάθου. Ο δρόμος είναι καλός και ασφαλτοστρωμένος.

Ο επισκέπτης μπορεί να μεταβεί σ’ αυτήν χρησιμοποιώντας το δικό του αυτοκίνητο, ταξί ή το μικρό πούλμαν του Δήμου Σκιάθου που πραγματοποιεί τακτικά δρομολόγια κάθε μέρα, όλο το χρόνο.

Για να επισκεφτεί κανείς στη Σκιάθο, πρέπει να πάρει το Ferry Boat ή το Flying από τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδος ή από τον Βόλο. Μπορεί, ακόμα, να ταξιδέψει και αεροπορικώς από την Αθήνα.

Για περισσότερα στοιχεία μπορεί κανείς να επισκεφτεί το site της Μονής Ευαγγελιστρίας Σκιάθου:

www.evagelistria-skiathos.gr

ή να απευθυνθεί στο τηλέφωνο:2427022012

Βαλκανική Κρίση 1875 έως 1878, Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Προπαρασκευ, Εθελοντές, Ιατρική Περίθαλψη, Υπογραφή Βαλκανικού Συμφώνου

Κατάληψη Ελασσόνας, Δεσκάτης, Η Μάχη του Σαραντάπορου, Απελευθέρωση Σερβίων, Κοζάνης, Απελευθέρωση Γρεβενών, Δεσκάτης, Απελευθέρωση Λιτοχώρου, Κατερίνης, Απελευθέρωση Βέροιας, Απελευθέρωση Έδεσσας, Κατάληψη Αμυνταίου, Η Μάχη των Γιαννιτσών, Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης, Απελευθέρωση Χαλκιδικής, Αγίου Όρους, Η Μάχη του Ναλμπάκιοϊ, Απελευθέρωση Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδος, Επιχειρήσεις του Βουλγαρικού και Σερβικού στρατού

Ελληνικός στόλος, Κατάληψη της Λήμνου, Βύθιση του Φετίχ Μπουλέν, Κατάληψη Θάσου, Ίμβρου, Αϊ Στράτη, Σαμοθράκης, Ψαρών, Τενέδου, Ναυμαχία Έλλης, Απελευθέρωση Μυτιλήνης, Απελευθέρωση Χίου, Ναυμαχία Λήμνου, Απελευθέρωση Σάμου, Δράση Μοίρας Ιονίου, Αξιωματικοί του Ναυτικού, Θωρηκτό Αβέρωφ

Στρατιά 'Ηπειρου, Κατάληψη Πρέβεζας, Πέντε Πηγαδιών, Η πορεία προς τα Ιωάννινα, Απελευθέρωση Ιωαννίνων, Οι τελευταίες ημέρες του βασιλέως Γεωργίου, Αεροπορία, Γεγονότα πριν το τέλος του Α΄Βαλκανικού

Αυτόνομη Βόρεια Ήπειρος

Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Η Μάχη της Θεσσαλονίκης, Η Μάχη Κιλκίς, Λαχανά, Η κατάληψη της Δοϊράνης, Απελευθέρωση Σερρών, Δράμας, Δοξάτου, Ξάνθης, Κομοτηνής, Απελευθέρωση Καβάλας, Συνθήκη Βουκουρεστίου

Απελευθέρωση Κρήτης

Μετάλλια της Εποχής 1912 και 1913, Εξώφυλλα τετραδίων της Εποχής 1912 και 1913, Ημερήσιος τύπος 1912 και 1913, Αλληλογραφραφία από το μέτωπο, Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, Ελευθέριος Βενιζέλος, Παύλος Κουντουριώτη

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ (Balkan Wars 1912 . 1913) ανήκει στην Οικογένεια Ποταμιάνου Ε.Κ.Α. (Ηπειρωτική).

Συναποτελείται από συλλογές, που αφορούν την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, του Μανουσάκη και άλλων.

Η Έρευνα, η Συγγραφή και η Επιμέλεια της ύλης πραγματοποιήθηκαν από την Αργυρή Κ. Μπαξεβάνου, Φιλόλογο και Συγγραφέα.

Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Διαχείρισης ιστοσελίδος Ειρήνη Μαρία Β. Ταμπάκη, φοιτήτρια Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Π.Ε.

Ευγενική υποστήριξη Βασίλειος Α. Ταμπάκης, Δρ. Δασολογίας

Το υλικό στην πρωτογενή του μορφή εκτίθεται στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, Σκιάθου.