ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

BALKAN WARS 1912

.

1913

Μαρτυρία για την κατάληψη της Αδριανούπολης

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 1912

Σήμερα είμαι στο Γιλντιρίμ. Έφτασαν πολύ περισσότεροι χωρικοί πρόσφυγες. Οι καημένοι οι χωρικοί έρχονταν σε άθλια κατάσταση. Δεν μπόρεσαν να πάρουν τίποτα μαζί τους. Μόνο, κάποιοι, έβαλαν στον αραμπά ένα πάπλωμα, δυο τρία μικροπράγματα. Ξυπόλητοι, μουσκεμένοι, εξαθλιωμένοι.

Γιατί φεύγετε; τους ρώτησα. Ήρθαν οι Βούλγαροι ιππείς, έκαψαν τα χωριά.

Δεν παραπονιόνταν για την κατάστασή τους. Γιατί είχαν ελπίδες. Νόμιζαν ότι σε μια δυο μέρες θα επέστρεφαν στα χωριά τους. Κάποιοι έλεγαν: η προσφυγιά έμεινε σε εμάς από το κύριό μας (λέγοντας ο κύριός μας εννοούσαν τον Προφήτη μας. Τι δυνατή πίστη, δυνατό φρόνημα, γεμάτη εμπιστοσύνη γαλήνια υποταγή στη θέληση του Θεού).

Τα πρόβατά τους, τα ζώα τους και οι τροφές όλα έμειναν στα χωριά τους. Οι Βούλγαροι τα έβρισκαν όλα έτοιμα.

Διοικητής της πόλης ήταν ο Ισμαήλ πασάς. Το Κάστρο έβγαλε μια ανακοίνωση. Οι γυναίκες, οι αδύναμοι και οι ξένοι υπήκοοι να εγκαταλείψουν την πόλη. Αυτοί που θα έμεναν στην πόλη θα είχαν εξασφαλισμένη τροφή μόνο για δύο μήνες.

Να εγκαταλείψει κανείς την πόλη δεν ήταν δύσκολο . Ανάλογα με την επιθυμία του.

Κάποιοι έπαιρναν για το σπίτι τους ένα τσουβάλι αλεύρι . Κάποιοι άλλοι ( οι περισσότεροι) δεν έδιναν καμιά σημασία. Γιατί νόμιζαν ότι μέσα σε δεκαπέντε μέρες όλα θα είχαν τελειώσει. Από τη μια μεριά η κυβέρνηση αγόραζε για το στρατό ζώα και κάρα από τους πολίτες . Στην αυλή του Διοικητηρίου εγκαταστάθηκε μια επιτροπή και ήταν απασχολημένη με αυτό το θέμα. Η Αδριανούπολη ήταν γεμάτη από αυτά ( ζώα και κάρα ).

Από την άλλη μεριά όμως από πολλούς φτωχούς πάρθηκαν τα υπάρχοντά τους και όλοι έμειναν χωρίς δουλειά και αδύναμοι . Όμως κανέναν δεν είδα λυπημένο για αυτό.

Αμέσως ο καθένας έδινε με τη θέλησή του. Γιατί υπήρχε ελπίδα . Οι Βούλγαροι θα νικηθούν, θα μπούμε στη Βουλγαρία, θα ησυχάσει η πόλη από τον πόλεμο. Ο καθένας θα ζει μέσα στην αφθονία, πιο πολλά λεφτά θα κερδίσει.

Αυτές τις μέρες το εμπόριο στην πόλη σταμάτησε. Στα μαγαζιά μόνο στρατιώτες φαίνονταν. Πολλά μαγαζιά έκλεισαν. Οι χωρικοί από όλα τα γύρω χωριά ήθελαν να μπουν στο Κάστρο , η διοίκηση δεν τους δεχόταν. Ο Νομάρχης δεν είχε καμιά ισχύ.

Κάποιοι χωρικοί έφταναν μέχρι τα συρματοπλέγματα που βρίσκονταν έξω από το Κάστρο ,αλλά τους γύριζαν πίσω με τις ξιφολόγχες , δεν τους άφηναν να μπουν μέσα. Αυτές ήταν οι οδηγίες της διοίκησης.

Από αυτή την κατάσταση πολύ στενοχωριόταν ο κόσμος. Οι τσιφλικάδες και οι πλούσιοι χωρικοί για να βάλουν μέσα στο Κάστρο τα σιτηρά και τα ζώα τους απευθύνονταν στις αρχές αλλά δεν κατάφερναν τίποτα. Δεν καταλαβαίναμε γιατί.

Βαλκανική Κρίση 1875 έως 1878, Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Προπαρασκευ, Εθελοντές, Ιατρική Περίθαλψη, Υπογραφή Βαλκανικού Συμφώνου

Κατάληψη Ελασσόνας, Δεσκάτης, Η Μάχη του Σαραντάπορου, Απελευθέρωση Σερβίων, Κοζάνης, Απελευθέρωση Γρεβενών, Δεσκάτης, Απελευθέρωση Λιτοχώρου, Κατερίνης, Απελευθέρωση Βέροιας, Απελευθέρωση Έδεσσας, Κατάληψη Αμυνταίου, Η Μάχη των Γιαννιτσών, Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης, Απελευθέρωση Χαλκιδικής, Αγίου Όρους, Η Μάχη του Ναλμπάκιοϊ, Απελευθέρωση Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδος, Επιχειρήσεις του Βουλγαρικού και Σερβικού στρατού

Ελληνικός στόλος, Κατάληψη της Λήμνου, Βύθιση του Φετίχ Μπουλέν, Κατάληψη Θάσου, Ίμβρου, Αϊ Στράτη, Σαμοθράκης, Ψαρών, Τενέδου, Ναυμαχία Έλλης, Απελευθέρωση Μυτιλήνης, Απελευθέρωση Χίου, Ναυμαχία Λήμνου, Απελευθέρωση Σάμου, Δράση Μοίρας Ιονίου, Αξιωματικοί του Ναυτικού, Θωρηκτό Αβέρωφ

Στρατιά 'Ηπειρου, Κατάληψη Πρέβεζας, Πέντε Πηγαδιών, Η πορεία προς τα Ιωάννινα, Απελευθέρωση Ιωαννίνων, Οι τελευταίες ημέρες του βασιλέως Γεωργίου, Αεροπορία, Γεγονότα πριν το τέλος του Α΄Βαλκανικού

Αυτόνομη Βόρεια Ήπειρος

Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Η Μάχη της Θεσσαλονίκης, Η Μάχη Κιλκίς, Λαχανά, Η κατάληψη της Δοϊράνης, Απελευθέρωση Σερρών, Δράμας, Δοξάτου, Ξάνθης, Κομοτηνής, Απελευθέρωση Καβάλας, Συνθήκη Βουκουρεστίου

Απελευθέρωση Κρήτης

Μετάλλια της Εποχής 1912 και 1913, Εξώφυλλα τετραδίων της Εποχής 1912 και 1913, Ημερήσιος τύπος 1912 και 1913, Αλληλογραφραφία από το μέτωπο, Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, Ελευθέριος Βενιζέλος, Παύλος Κουντουριώτη

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ (Balkan Wars 1912 . 1913) ανήκει στην Οικογένεια Ποταμιάνου Ε.Κ.Α. (Ηπειρωτική).

Συναποτελείται από συλλογές, που αφορούν την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, του Μανουσάκη και άλλων.

Η Έρευνα, η Συγγραφή και η Επιμέλεια της ύλης πραγματοποιήθηκαν από την Αργυρή Κ. Μπαξεβάνου, Φιλόλογο και Συγγραφέα.

Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Διαχείρισης ιστοσελίδος Ειρήνη Μαρία Β. Ταμπάκη, φοιτήτρια Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Π.Ε.

Ευγενική υποστήριξη Βασίλειος Α. Ταμπάκης, Δρ. Δασολογίας

Το υλικό στην πρωτογενή του μορφή εκτίθεται στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, Σκιάθου.