ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

BALKAN WARS 1912

.

1913

ΤΟΡΠΙΛΟΒΟΛΟ 14

Το τορπιλοβόλο «14» κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Germany Vulcan Werke AG., Stattin Bredow το 1884/1885. Στον Eλληνικό στόλο εντάχθηκε το 1885.

Ήταν ίδιου τύπου με τα τορπιλοβόλα «12», «13», «11», «15» και «16».

Το εκτόπισμά του ήταν 85 τόνοι, το μήκος του 37,5 μέτρα, το πλάτος 4,6 μέτρα, το βύθισμα 2 μέτρα, πρόωση αρχικά 800 Hp με την τετρακύλινδρο μηχανή του και μετά τη μετασκευή του το 1905, 1.000Hp.

Η ταχύτητά του αρχικά ήταν 18 κόμβοι και ακολούθως μετά τη μετασκευή 25 κόμβοι.

Ο οπλισμός του αρχικά ήταν 2 πρωραίοι τορπιλοσωλήνες των 356 χιλιοστών και 1 μυδραλιοβόλο τετράκαννο τύπου Nordenfelt. Μετά το 1905 είχε 2 πρωραίους σταθερούς τορπιλοβλητικούς σωλήνες των 356 χιλιοστών, 1 περιστρεφόμενο τορπιλοβλητικό σωλήνα των 356 χιλιοστών και ένα διπλό μυδραλιοβόλο των 37 χιλιοστών.

Οι μετασκευές του το 1905 έγιναν στο εργοστάσιο «Μακ Ντούαλ και Βαρβούρ» στον Πειραιά. Προστέθηκε δεύτερος λέβητας και απέκτησε δεύτερη καπνοδόχο και έτσι αυξήθηκε η ταχύτητά του και βελτιώθηκε ο οπλισμός.

Συμμετείχε στον πόλεμο του 1897.

Στις 8 Νοεμβρίου 1912, με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο, Π. Αργυρόπουλο και Ύπαρχο τον Σημαιοφόρο, Χρ. Κονιάλη βύθισε με τορπίλη μέσα στον όρμο των Κυδωνιών (Αϊβαλί) την τουρκική κανονιοφόρο «ΤRΑΒΖΟΝ».

Παροπλίσθηκε το 1919.

Ο Περικλής Ιακ. Αργυρόπουλος,γεννήθηκε στην Αθήνα το 1871. Πατέρας του ήταν ο Ιάκωβος Αργυρόπουλος και είχε αδελφή την Μαρία Αργυροπούλου μητέρα της Ασπασίας Μάνου.

Ακολούθησε τη ναυτική σταδιοδρομία. Ήταν απόφοιτος της Σχολής Δοκίμων και έφτασε ως το βαθμό του Υποναυάρχου.

Στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο ήταν Κυβερνήτης του τορπιλοβόλου 14 με το οποίο και τορπίλισε μέσα στον όρμο των Κυδωνιών (Αϊβαλί) την τουρκική κανονιοφόρο «Τραπεζούντα».

Το 1909 αναμίχθηκε στο κίνημα του 1909 και ακολούθως, ασχολήθηκε με την πολιτική.

Το 1917 διετέλεσε Υπουργός Συγκοινωνίας, όταν κυβερνήτης ήταν ο Ζαΐμης καθώς και το 1926, όταν κυβερνήτης ήταν ο Αθανάσιος Ευταξίας.

Αργότερα, όταν κυβερνήτης ήταν ο Ι. Μεταξάς, διορίστηκε πρέσβης στη Μαδρίτη.

Έγραψε συγγράμματα: το «Το Ναυτικόν της Ελλάδος πρόγραμμα» του 1905, «Οι Έλληνες και η θάλασσα» του 1909 και οι «Αναμνήσεις» που εκδόθηκε μετά το θάνατό του και περιείχε στοιχεία του προσωπικού του ημερολογίου.

Πέθανε το 1953.

Βαλκανική Κρίση 1875 έως 1878, Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Προπαρασκευ, Εθελοντές, Ιατρική Περίθαλψη, Υπογραφή Βαλκανικού Συμφώνου

Κατάληψη Ελασσόνας, Δεσκάτης, Η Μάχη του Σαραντάπορου, Απελευθέρωση Σερβίων, Κοζάνης, Απελευθέρωση Γρεβενών, Δεσκάτης, Απελευθέρωση Λιτοχώρου, Κατερίνης, Απελευθέρωση Βέροιας, Απελευθέρωση Έδεσσας, Κατάληψη Αμυνταίου, Η Μάχη των Γιαννιτσών, Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης, Απελευθέρωση Χαλκιδικής, Αγίου Όρους, Η Μάχη του Ναλμπάκιοϊ, Απελευθέρωση Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδος, Επιχειρήσεις του Βουλγαρικού και Σερβικού στρατού

Ελληνικός στόλος, Κατάληψη της Λήμνου, Βύθιση του Φετίχ Μπουλέν, Κατάληψη Θάσου, Ίμβρου, Αϊ Στράτη, Σαμοθράκης, Ψαρών, Τενέδου, Ναυμαχία Έλλης, Απελευθέρωση Μυτιλήνης, Απελευθέρωση Χίου, Ναυμαχία Λήμνου, Απελευθέρωση Σάμου, Δράση Μοίρας Ιονίου, Αξιωματικοί του Ναυτικού, Θωρηκτό Αβέρωφ

Στρατιά 'Ηπειρου, Κατάληψη Πρέβεζας, Πέντε Πηγαδιών, Η πορεία προς τα Ιωάννινα, Απελευθέρωση Ιωαννίνων, Οι τελευταίες ημέρες του βασιλέως Γεωργίου, Αεροπορία, Γεγονότα πριν το τέλος του Α΄Βαλκανικού

Αυτόνομη Βόρεια Ήπειρος

Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Η Μάχη της Θεσσαλονίκης, Η Μάχη Κιλκίς, Λαχανά, Η κατάληψη της Δοϊράνης, Απελευθέρωση Σερρών, Δράμας, Δοξάτου, Ξάνθης, Κομοτηνής, Απελευθέρωση Καβάλας, Συνθήκη Βουκουρεστίου

Απελευθέρωση Κρήτης

Μετάλλια της Εποχής 1912 και 1913, Εξώφυλλα τετραδίων της Εποχής 1912 και 1913, Ημερήσιος τύπος 1912 και 1913, Αλληλογραφραφία από το μέτωπο, Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, Ελευθέριος Βενιζέλος, Παύλος Κουντουριώτη

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ (Balkan Wars 1912 . 1913) ανήκει στην Οικογένεια Ποταμιάνου Ε.Κ.Α. (Ηπειρωτική).

Συναποτελείται από συλλογές, που αφορούν την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, του Μανουσάκη και άλλων.

Η Έρευνα, η Συγγραφή και η Επιμέλεια της ύλης πραγματοποιήθηκαν από την Αργυρή Κ. Μπαξεβάνου, Φιλόλογο και Συγγραφέα.

Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Διαχείρισης ιστοσελίδος Ειρήνη Μαρία Β. Ταμπάκη, φοιτήτρια Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Π.Ε.

Ευγενική υποστήριξη Βασίλειος Α. Ταμπάκης, Δρ. Δασολογίας

Το υλικό στην πρωτογενή του μορφή εκτίθεται στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, Σκιάθου.