ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ
BALKAN WARS 1912
.
1913
Απελευθέρωση Γριμπόβου 10/10/1912
Ο στρατός της Ηπείρου σημείωσε επιτυχία. Δύο ορεινές πυροβολαρχίες και δύο ορεινά τάγματα πέρασαν τη Γέφυρα του Αράχθου και κατέλαβαν τα υψώματα του Γρίμποβου. Ο Σαπουντζάκης τηλεγραφεί:
«Άρτα 8 Οκτωβρίου
Τα παρακείμενα του Γριμπόβου υψώματα προς στενά Κουμουτζάδου κατελήφθησαν από ημετέρου τμήματος και έτερα υψώματα Ξηροβουνίου κατελήφθησαν υπό λόχου Ευζώνων διά γεφύρας Πλάκας. Το Τουρκικόν Πυροβολικό βάλλει κατά των ημετέρων άνευ αποτελέσματος.
Αρχηγός στρατού Ηπείρου
Κ. Σαπουντζάκης»
Ενώ οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις της Θεσσαλίας μάχονταν κατά των Τούρκων στα Στενά του Σαρανταπόρου, τα ελληνικά τμήματα της Ηπείρου έκαναν κάποιες αναγνωριστικές κινήσεις και μια ασήμαντη συμπλοκή.
«Άρτα 8 μ. κατέλαβον Κιάφαν και στενωπόν Κουμεσάδων μέχρι και του ομωνύμου χωρίου ως επίσης και τα χωριά Χαλκιάδες , Γεωργίτσι, Μπλίσκα και Πλίσους. Χθες συνεπλάκησαν δύο λόχοι 7ου συντάγματος Ευζώνων πλησίον εξόδου στενωπού Κουμισάδων. Ετραυματίστηκαν δύο υπαξιωματικοί και εις στρατιώτης ελαφρώς και εις βαρέως. Σήμερον εξακολούθησε αγών.
Αρχηγός στρατού Ηπείρου
Κ. Σαπουντζάκης»
Στις 10/10 ο στρατός της Ηπείρου, όπως μαθαίνουμε από τον Αρχηγό του, εξαπέλυσε επίθεση στα υψώματα της Κιάφας και του Γριμπόβου. Νεκρός έπεσε ο Λοχαγός του Πεζικού, Τ. Ροδόπουλος και τρεις στρατιώτες. Τραυματίες αναφέρονται ο Υπολοχαγός Φουριδάκης και 40 οπλίτες.
Επιστολικό δελτάριο: Η μάχη στο Γρίμποβο. Διαστ. 138Χ87 χιλ.
Το Γρίμποβο είναι χωριό της περιοχής Άρτας (ανατολικά της Φιλιππιάδας και βόρεια της πόλης της Άρτας. Σήμερα ανήκει στον Δήμο Βλαχερνών του Νομού Άρτας). Στην περιοχή του Γρίμποβου δόθηκαν ισχυρές μάχες μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων (10 και 11 Οκτωβρίου). Μετά από αλλεπάλληλες καταλήψεις και ανακαταλήψεις της περιοχής από τα δύο αντιμαχόμενα στρατεύματα, τελικά επικράτησαν οι Έλληνες.
Επιστολικό δελτάριο: Η μάχη στο Γρίμποβο. Διαστ. 138Χ87 χιλ.
Εκδόθηκε από το Δράκο Παπαδημητρίου στην Αθήνα.
Στις 12/25 Οκτωβρίου πέφτει στα χέρια των Ελλήνων η Φιλιππιάδα και στις 21 Οκτωβρίου / 3 Νοεμβρίου η Πρέβεζα. Στις 24 Οκτωβρίου / 6 Νοεμβρίου νικούν οι Έλληνες στην περιοχή Πέντε Πηγάδια.
Αργότερα, καταλαμβάνεται από τον Ταγματάρχη της χωροφυλακής, Σπυρομήλιο, η Χειμάρρα. Λίγο πριν τελειώσει ο Οκτώβριος ο Σαπουντζάκης βρίσκεται στην περιοχή έξω από τα Ιωάννινα, στο Μπιζάνι.
Επιστολικό δελτάριο. Διαστάσεις 140Χ88. Εύζωνοι διέρχονται τη γέφυρα του Λούρου.
Επιστολικό δελτάριο. Διαστάσεις 140Χ88. Εύζωνοι διέρχονται τη γέφυρα του Λούρου.
Πίσω όψη: Εκδόθηκε από την Μ. Ν. Μιχαλοπούλου στην Αθήνα.
Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 140Χ89 χιλ.
Α΄ Βαλκανικός πόλεμος 1912. Μεταφορά πυρομαχικών από τον ποταμό Λούρο.
Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 140Χ89 χιλ. Α΄ Βαλκανικός πόλεμος 1912. Μεταφορά πυρομαχικών από τον ποταμό Λούρο.
Εκδόθηκε από την Μ. Ν. Μιχαλοπούλου στην Αθήνα.
Ο Λούρος: είναι ποταμός της Ηπείρου. Πηγάζει από το όρος Τόμαρος (ή Ολύτσικα, με υψόμετρο 1976 μέτρα) στην περιοχή του Μαντείου της Δωδώνης των Ιωαννίνων. Διασχίζοντας το Νομό Ιωαννίνων, δέχεται τροφοδοτικούς παραποτάμους στην περιοχή Βαρυάδες. Μετά το χωριό Κερασώνα υπάρχει σήμερα το Τεχνητό Υδροηλεκτρικό Φράγμα του Λούρου. Στο χωριό Άγιος Γεώργιος υπάρχουν οι λεγόμενες «πηγές του Λούρου» από τις οποίες υδρεύονται η Άρτα, η Πρέβεζα και η Λευκάδα. Στο ίδιο χωριό υπάρχει χτισμένο από το 31 μ.Χ. το τεράστιο για την εποχή Υδραγωγείο του Λούρου που κατασκευάστηκε από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα, Οκτάβιο, για να υδρευθεί τότε η πόλη Νικόπολις. Διέρχεται περιοχές του Νομού Άρτας. Στην περιοχή της Φιλιππιάδας ο Λούρος δέχεται τροφοδοτικό παραπόταμο από τους λόφους του Χανόπουλου και του Γρίμποβου. Τελικά, εκβάλλει στο Μιχαλίτσι στο όρμο Σαλαώρας του Αμβρακικού κόλπου.
Σήμερα πλωτό τμήμα του Λούρου βρίσκεται στον κάμπο των Φλάμπουρων. Στα χρόνια του Α΄ Βαλκανικού ολόκληρος ο Λούρος ποταμός από τις εκβολές του ως τη Φιλιππιάδα ήταν πλωτός και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως υδάτινη οδός, για μεταφερθούν πολεμοφόδια.
Επιστολικό δελτάριο: Η μετακίνηση του Ελληνικού πυροβολικού στη Φιλιππιάδα. Ηπείρου. Διαστ 137Χ91 χιλ.
Επιστολικό δελτάριο. Διαστ 137Χ91 χιλ.
Πίσω όψη: Το δελτάριο στάλθηκε σε δεκανέα του Μηχανικού του 2ου Σώματος Στρατού στη Βέροια. (31/10/1915).
Η Φιλιππιάδα βρίσκεται βόρεια του Αμβρακικού κόλπου, 32 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πρέβεζας και 10,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Άρτας. Κατά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο η Φιλιππιάδα λειτούργησε ως σημείο αφετηρίας της επίθεσης του Ελληνικού Δυτικού Μετώπου εναντίον των Τουρκικών στρατευμάτων. Οι Ελληνικές δυνάμεις, ξεκινώντας την επίθεσή τους από την Άρτα, κατέλαβαν τη Φιλιππιάδα στις 12 Οκτωβρίου 1912.
Βαλκανική Κρίση 1875 έως 1878, Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Προπαρασκευ, Εθελοντές, Ιατρική Περίθαλψη, Υπογραφή Βαλκανικού Συμφώνου
Κατάληψη Ελασσόνας, Δεσκάτης, Η Μάχη του Σαραντάπορου, Απελευθέρωση Σερβίων, Κοζάνης, Απελευθέρωση Γρεβενών, Δεσκάτης, Απελευθέρωση Λιτοχώρου, Κατερίνης, Απελευθέρωση Βέροιας, Απελευθέρωση Έδεσσας, Κατάληψη Αμυνταίου, Η Μάχη των Γιαννιτσών, Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης, Απελευθέρωση Χαλκιδικής, Αγίου Όρους, Η Μάχη του Ναλμπάκιοϊ, Απελευθέρωση Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδος, Επιχειρήσεις του Βουλγαρικού και Σερβικού στρατού
Ελληνικός στόλος, Κατάληψη της Λήμνου, Βύθιση του Φετίχ Μπουλέν, Κατάληψη Θάσου, Ίμβρου, Αϊ Στράτη, Σαμοθράκης, Ψαρών, Τενέδου, Ναυμαχία Έλλης, Απελευθέρωση Μυτιλήνης, Απελευθέρωση Χίου, Ναυμαχία Λήμνου, Απελευθέρωση Σάμου, Δράση Μοίρας Ιονίου, Αξιωματικοί του Ναυτικού, Θωρηκτό Αβέρωφ
Στρατιά 'Ηπειρου, Κατάληψη Πρέβεζας, Πέντε Πηγαδιών, Η πορεία προς τα Ιωάννινα, Απελευθέρωση Ιωαννίνων, Οι τελευταίες ημέρες του βασιλέως Γεωργίου, Αεροπορία, Γεγονότα πριν το τέλος του Α΄Βαλκανικού
Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Η Μάχη της Θεσσαλονίκης, Η Μάχη Κιλκίς, Λαχανά, Η κατάληψη της Δοϊράνης, Απελευθέρωση Σερρών, Δράμας, Δοξάτου, Ξάνθης, Κομοτηνής, Απελευθέρωση Καβάλας, Συνθήκη Βουκουρεστίου
Μετάλλια της Εποχής 1912 και 1913, Εξώφυλλα τετραδίων της Εποχής 1912 και 1913, Ημερήσιος τύπος 1912 και 1913, Αλληλογραφραφία από το μέτωπο, Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, Ελευθέριος Βενιζέλος, Παύλος Κουντουριώτη
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ (Balkan Wars 1912 . 1913) ανήκει στην Οικογένεια Ποταμιάνου Ε.Κ.Α. (Ηπειρωτική).
Συναποτελείται από συλλογές, που αφορούν την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, του Μανουσάκη και άλλων.
Η Έρευνα, η Συγγραφή και η Επιμέλεια της ύλης πραγματοποιήθηκαν από την Αργυρή Κ. Μπαξεβάνου, Φιλόλογο και Συγγραφέα.
Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Διαχείρισης ιστοσελίδος Ειρήνη Μαρία Β. Ταμπάκη, φοιτήτρια Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Π.Ε.
Ευγενική υποστήριξη Βασίλειος Α. Ταμπάκης, Δρ. Δασολογίας
Το υλικό στην πρωτογενή του μορφή εκτίθεται στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, Σκιάθου.