ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

BALKAN WARS 1912

.

1913

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

Στον Μακεδονικό Αγώνα πολέμησαν ηρωικά και πολλοί από αυτούς θυσιάστηκαν. Έλληνες από την Αθήνα, την Αρκαδία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Θράκη, τη Μικρά Ασία, τη Μάνη, τη Μεσσηνία, από τα νησιά, τη Ρούμελη και γενικότερα από όλο τον Ελληνισμό. Όμως σπουδαιότατη και αναφορικά με τον πληθυσμό του νησιού υπερπληθής ήταν η προσφορά της Κρήτης στον Μακεδονικό αγώνα.

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς, Γ. Καραβαγγέλης, έλαβε την εξής επιστολή από τον Παύλο Μελά με ημερομηνία 11 Ιουνίου 1903: «.... Οι Κρήτες που σας στέλνομεν είναι τέλειοι τύποι πολεμιστών. Γεναίοι, ευφυϊείς, τολμηροί, αποφασιστικοί, φιλόδοξοι, έχοντες ανεπτυγμένον το εθνικόν αίσθημα. Είμαι βέβαιος ότι θα ενισχύσωσι καταπληκτικώς τον αγώνα σας.» Στις 13 Ιουνίου 1903 περνά ένοπλο το πρώτο αντάρτικο σώμα που μπήκε στην σκλαβωμένη ακόμα Μακεδονία. Το αποτελούσαν οι: Γεώργιος Πέρρος, Ευθύμιος Καούδης, Γεώργιος Δικώνυμος Μακρής, Γεώργιος Σεϊμένης, Γιώργος Ζουρίδης, Λαμπρινός Βρανάς, Ευστράτιος Μπονάτος, Μανούσος Κατανάτος, Νικόλαος Λουκάκης και Γεώργιος Στρατινάκης. Όλοι τους ήταν Κρήτες.

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς ήταν σίγουρος πως: «Ο ερχομός των παλικαριών από κάτω (Κρήτη) θα δώσει κουράγιο στους δικούς μου, θα εμποδίσει την αποσκίρτηση, θα φοβίσει τους Βουλγάρους .......». Έτσι και έγινε.

Η παρουσία του πρώτου αντάρτικου Σώματος των δέκα Κρητών, αν και σύντομη, λειτούργησε ευεργετικά για τον αγώνα στη Μακεδονία. Η πείρα που απέκτησαν αποδείχθηκε πολύτιμη. Αργότερα, ο Ευθύμιος Καούδης και Γεώργιος Δικώνυμος Μακρής διέπρεψαν ως αρχηγοί σωμάτων. Σημαντικός υπήρξε και ο καπετάν Ακρίτας, ψευδώνυμο του Κωνσταντίνου Μαζουράκη.

Μετά και το θάνατο του Παύλου Μελά, Γενικός Αρχηγός ορίστηκε ο Ανθυπολοχαγός Γεώργιος Κατεχάκης (γνωστός και ως καπετάν Ρούβας ή Γεώργιος Αποστόλου από την Πόμπια Ηρακλείου). Στη θέση αυτή έμεινε ως το 1905. Τον διαδέχεται ο Ανθυπολοχαγός Γεώργιος Τσόντος, (με το ψευδώνυμο Καπετάν Βάρδας) ως το 1908. Από τους τρεις Γενικούς Αρχηγούς οι δύο ήταν Κρητικοί. Από τους 82 Αρχηγούς Σωμάτων οι 19 ήταν Κρήτες και από τους 19 ιδιώτες αρχηγούς οι 14 ήταν Κρήτες. Η επετηρίδα των Κρητικών Μακεδονομάχων περιλαμβάνει συνολικά 533 άνδρες.

Ο πρώτος νεκρός του Μακεδονικού αγώνα ήταν ο μόλις 22 ετών Γεώργιος Σεϊμένης από την Ανώπολη Σφακίων. Τον συνέλαβαν Βούλγαροι κομιτατζήδες, τον κατακρεούργησαν και τον έκαψαν στην Κλεισούρα τον Ιούλιο του 1903. Και ο αδελφός του Γιάννης Σεϊμένης σκοτώθηκε στο Μοναστήρι το 1906, καθώς προσπαθούσε να αποδράσει από τη φυλακή.

Η φιλία Κρητών και Μακεδόνων χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο στρατό του υπηρετούσαν Κρήτες, ενώ και ο ναύαρχος του στόλου του Νέαρχος, ήταν Κρητικός.

Τη φιλία Κρητών και των Μακεδόνων την επιβεβαιώνουμε και στον Ερωτόκριτο του Κορνάρου όπου ο Νικόστρατος, ο αφέντης της Μακεδονίας, και ο Χαρίδημος, το ρηγόπουλο της Κρήτης, δίνουν όρκους φιλίας και υπόσχονται συμπαράσταση ο ένας στον άλλο σε ώρες κινδύνου.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί πως στη διάρκεια των Κρητικών Επαναστάσεων 1826/1844 αλλά και 1866/1869 πολλοί Μακεδόνες βρέθηκαν εθελοντικά στην Κρήτη και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωσή της.

Βαλκανική Κρίση 1875 έως 1878, Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Προπαρασκευ, Εθελοντές, Ιατρική Περίθαλψη, Υπογραφή Βαλκανικού Συμφώνου

Κατάληψη Ελασσόνας, Δεσκάτης, Η Μάχη του Σαραντάπορου, Απελευθέρωση Σερβίων, Κοζάνης, Απελευθέρωση Γρεβενών, Δεσκάτης, Απελευθέρωση Λιτοχώρου, Κατερίνης, Απελευθέρωση Βέροιας, Απελευθέρωση Έδεσσας, Κατάληψη Αμυνταίου, Η Μάχη των Γιαννιτσών, Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης, Απελευθέρωση Χαλκιδικής, Αγίου Όρους, Η Μάχη του Ναλμπάκιοϊ, Απελευθέρωση Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδος, Επιχειρήσεις του Βουλγαρικού και Σερβικού στρατού

Ελληνικός στόλος, Κατάληψη της Λήμνου, Βύθιση του Φετίχ Μπουλέν, Κατάληψη Θάσου, Ίμβρου, Αϊ Στράτη, Σαμοθράκης, Ψαρών, Τενέδου, Ναυμαχία Έλλης, Απελευθέρωση Μυτιλήνης, Απελευθέρωση Χίου, Ναυμαχία Λήμνου, Απελευθέρωση Σάμου, Δράση Μοίρας Ιονίου, Αξιωματικοί του Ναυτικού, Θωρηκτό Αβέρωφ

Στρατιά 'Ηπειρου, Κατάληψη Πρέβεζας, Πέντε Πηγαδιών, Η πορεία προς τα Ιωάννινα, Απελευθέρωση Ιωαννίνων, Οι τελευταίες ημέρες του βασιλέως Γεωργίου, Αεροπορία, Γεγονότα πριν το τέλος του Α΄Βαλκανικού

Αυτόνομη Βόρεια Ήπειρος

Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Η Μάχη της Θεσσαλονίκης, Η Μάχη Κιλκίς, Λαχανά, Η κατάληψη της Δοϊράνης, Απελευθέρωση Σερρών, Δράμας, Δοξάτου, Ξάνθης, Κομοτηνής, Απελευθέρωση Καβάλας, Συνθήκη Βουκουρεστίου

Απελευθέρωση Κρήτης

Μετάλλια της Εποχής 1912 και 1913, Εξώφυλλα τετραδίων της Εποχής 1912 και 1913, Ημερήσιος τύπος 1912 και 1913, Αλληλογραφραφία από το μέτωπο, Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, Ελευθέριος Βενιζέλος, Παύλος Κουντουριώτη

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ (Balkan Wars 1912 . 1913) ανήκει στην Οικογένεια Ποταμιάνου Ε.Κ.Α. (Ηπειρωτική).

Συναποτελείται από συλλογές, που αφορούν την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, του Μανουσάκη και άλλων.

Η Έρευνα, η Συγγραφή και η Επιμέλεια της ύλης πραγματοποιήθηκαν από την Αργυρή Κ. Μπαξεβάνου, Φιλόλογο και Συγγραφέα.

Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Διαχείρισης ιστοσελίδος Ειρήνη Μαρία Β. Ταμπάκη, φοιτήτρια Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Π.Ε.

Ευγενική υποστήριξη Βασίλειος Α. Ταμπάκης, Δρ. Δασολογίας

Το υλικό στην πρωτογενή του μορφή εκτίθεται στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, Σκιάθου.