ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

BALKAN WARS 1912

.

1913

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ

Ο Λυκούργος Λογοθέτης γεννήθηκε στο Καρλόβασι της Σάμου στις 10 Φεβρουαρίου 1772. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Παπλωματάς, αλλά το όνομα αυτό ξεχάστηκε, επειδή άλλαξε ο ίδιος το όνομά του σε «Λυκούργος», όταν μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Ο πατέρας του, Ιωάννης, ήταν εφοπλιστής στο επάγγελμα και μητέρα του ονομαζόταν Μαρία. Αρχικά, σχολείο πήγε στην Σάμο και ακολούθως, συνέχισε τις σπουδές του στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμενε ο αδελφός του, Αλέξανδρος.

Μετά από πενταετή παραμονή του εκεί πήγε στη Βλαχία, όπου εργάστηκε ως γραμματέας στην αυλή του Κωνσταντίνου Υψηλάντη και ακολούθως στο διάδοχό του, Σούτσο, στον οποίο παρέμεινε και εργάστηκε ως πρώτος Ταμίας και δεύτερος Λογοθέτης.

Αργότερα τον βρίσκουμε στην Κωνσταντινούπολη όπου κατόρθωσε να εκδοθεί διάταγμα του Σουλτάνου υπέρ της Σάμου. Όμως με το διάταγμα αυτό θίγονταν τα συμφέροντα των προυχόντων του νησιού. Αυτοί συνασπίστηκαν με τους Τούρκους, ώστε να ακυρωθεί το διάταγμα. Τον συκοφάντησαν οικτρά κα τότε άρχισε μανιώδης καταδίωξή του από τους Τούρκους για τη σύλληψη και αποκεφάλισή του.

Ο Λυκούργος αναγκάστηκε να κρυφθεί, όμως τελικά συνελήφθη και φυλακίστηκε. Εν συνεχεία, με τη βοήθεια φίλων αφέθηκε ελεύθερος και εξορίστηκε στο Άγιο Όρος όπου παρέμεινε έξι χρόνια. Επέστρεψε στη Σάμο, παντρεύτηκε και έγινε προεστός.

Συκοφαντήθηκε ξανά από τους εχθρούς του και καταδικάστηκε από τους Τούρκους αυτή τη φορά σε θάνατο. Κατάφερε, όμως, να δραπετεύσει και να καταφύγει στην Κέρκυρα.

Με το χρόνο πέτυχε να κερδίσει την εύνοια των Τούρκων και να επιστρέψει στη Σάμο. Με το που επιστρέφει, και πάλι συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Με δυσκολία κατάφερε να εξαγοράσει την ποινή του και κατέφυγε στην Σμύρνη, όπου και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία.

Όταν ξεκίνησε η Ελληνική επανάσταση, ο Λυκούργος πήγε στη Σάμο. Οι κάτοικοι τον υποδέχθηκαν ως σωτήρα και τον ανακήρυξαν πολιτικό και στρατιωτικό αρχηγό του νησιού.

Συμμετείχε στις μάχες της νήσου και υπηρέτησε και ως πολιτικός στη διάρκεια της επανάστασης και αργότερα έγινε Πληρεξούσιος, σύμβουλος της Επικρατείας, Πρόεδρος της Γερουσίας, και Γερουσιαστής.

Απεβίωσε τον Μάιο του 1850 από καρδιακό νόσημα.

Βαλκανική Κρίση 1875 έως 1878, Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Προπαρασκευ, Εθελοντές, Ιατρική Περίθαλψη, Υπογραφή Βαλκανικού Συμφώνου

Κατάληψη Ελασσόνας, Δεσκάτης, Η Μάχη του Σαραντάπορου, Απελευθέρωση Σερβίων, Κοζάνης, Απελευθέρωση Γρεβενών, Δεσκάτης, Απελευθέρωση Λιτοχώρου, Κατερίνης, Απελευθέρωση Βέροιας, Απελευθέρωση Έδεσσας, Κατάληψη Αμυνταίου, Η Μάχη των Γιαννιτσών, Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης, Απελευθέρωση Χαλκιδικής, Αγίου Όρους, Η Μάχη του Ναλμπάκιοϊ, Απελευθέρωση Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδος, Επιχειρήσεις του Βουλγαρικού και Σερβικού στρατού

Ελληνικός στόλος, Κατάληψη της Λήμνου, Βύθιση του Φετίχ Μπουλέν, Κατάληψη Θάσου, Ίμβρου, Αϊ Στράτη, Σαμοθράκης, Ψαρών, Τενέδου, Ναυμαχία Έλλης, Απελευθέρωση Μυτιλήνης, Απελευθέρωση Χίου, Ναυμαχία Λήμνου, Απελευθέρωση Σάμου, Δράση Μοίρας Ιονίου, Αξιωματικοί του Ναυτικού, Θωρηκτό Αβέρωφ

Στρατιά 'Ηπειρου, Κατάληψη Πρέβεζας, Πέντε Πηγαδιών, Η πορεία προς τα Ιωάννινα, Απελευθέρωση Ιωαννίνων, Οι τελευταίες ημέρες του βασιλέως Γεωργίου, Αεροπορία, Γεγονότα πριν το τέλος του Α΄Βαλκανικού

Αυτόνομη Βόρεια Ήπειρος

Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Η Μάχη της Θεσσαλονίκης, Η Μάχη Κιλκίς, Λαχανά, Η κατάληψη της Δοϊράνης, Απελευθέρωση Σερρών, Δράμας, Δοξάτου, Ξάνθης, Κομοτηνής, Απελευθέρωση Καβάλας, Συνθήκη Βουκουρεστίου

Απελευθέρωση Κρήτης

Μετάλλια της Εποχής 1912 και 1913, Εξώφυλλα τετραδίων της Εποχής 1912 και 1913, Ημερήσιος τύπος 1912 και 1913, Αλληλογραφραφία από το μέτωπο, Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, Ελευθέριος Βενιζέλος, Παύλος Κουντουριώτη

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ (Balkan Wars 1912 . 1913) ανήκει στην Οικογένεια Ποταμιάνου Ε.Κ.Α. (Ηπειρωτική).

Συναποτελείται από συλλογές, που αφορούν την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, του Μανουσάκη και άλλων.

Η Έρευνα, η Συγγραφή και η Επιμέλεια της ύλης πραγματοποιήθηκαν από την Αργυρή Κ. Μπαξεβάνου, Φιλόλογο και Συγγραφέα.

Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Διαχείρισης ιστοσελίδος Ειρήνη Μαρία Β. Ταμπάκη, φοιτήτρια Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Π.Ε.

Ευγενική υποστήριξη Βασίλειος Α. Ταμπάκης, Δρ. Δασολογίας

Το υλικό στην πρωτογενή του μορφή εκτίθεται στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, Σκιάθου.