ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

BALKAN WARS 1912

.

1913

Η ΠΡΩΤΗ ΠΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΕΡΟΣ

Η πρώτη πτήση στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Άνοιξη του 1912 στο πλαίσιο γυμνασίων του Ελληνικού Στρατού. Τα δύο αεροπλάνα που πήραν μέρος μεταφέρθηκαν από τη Γαλλία διαλυμένα και συσκευασμένα σε κιβώτια.

Τα αεροπλάνα ήταν τύπου Ανρί Φαρμάν. Ήταν δίπλανα με κινητήρα 50 ίππων.

Ανακλήθηκε από τη Γαλλία και ο εκπαιδευόμενος Υπαξιωματικός, Λοχαγός Δημήτριος Καμπέρος. Υπό την επίβλεψη του Γάλλου μηχανικού Σαβώ το Μάη του 1912 ο Καμπέρος συναρμολόγησε τα αεροπλάνα.

Πραγματοποίησε πτήση στην περιοχή του Ζωολογικού Κήπου του Παλαιού Φαλήρου, ενώ τον ζητωκραύγαζε το πλήθος του συγκεντρωμένου κόσμου. Προσγειώθηκε ομαλά στο αεροδρόμιο.

Ο Καμπέρος στις 14 Μαΐου του 1912 επιχειρεί και δεύτερη πτήση, όμως μεταξύ Καπανδριτίου και Αγίου Μερκουρίου ο κινητήρας παρουσίασε βλάβη. Ο Καμπέρος κατόρθωσε ανώμαλα να το προσγειώσει. Δυστυχώς, το αεροπλάνο έπαθε σοβαρές ζημιές και ο ίδιος γλίτωσε, πηδώντας από ύψος δέκα μέτρων.

Ωστόσο, κατάφερε να το επισκευάσει και την επομένη ημέρα 15 Μαΐου πραγματοποίησε πτήση προς την Αυλώνα. Εκείνη την ημέρα πραγματοποίησε αποστολές κατοπτεύσεως.

Ο Βενιζέλος και ο Γάλλος στρατηγός Εϋντού τον συνεχάρηκαν. Έτσι, καθιερώθηκε η συμμετοχή της Αεροπορίας στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο Δημήτριος Καμπέρος σε ολόκληρη τη σταδιοδρομία του στην Ελληνική Αεροπορία επιχείρησε πολλά επικίνδυνα τολμήματα και προέβη σε παρακινδυνευμένες πτήσεις.

(Ο λαός εξαιτίας του χρησιμοποιεί με παιγνιώδη διάθεση το προσωνύμιο Τρελοκαμπέρος.)

Οι εντυπωσιακές του φιγούρες με αεροπλάνα τον μετέτρεψαν στον πρώτο έλληνα αεροπόρο «σταρ». Παράλληλα με τη συμμετοχή του στους εθνικούς αγώνες συνέχισε και τους αγώνες επίδειξης μέχρι και τη δεκαετία του 1930. Λέγεται πως το 1916 είχε προσπαθήσει να λύσει τις διαφορές του με έναν άλλο αξιωματικό του στρατού, μονομαχώντας μαζί του.

Παρότι έγινε συνώνυμο της εκκεντρικότητας και της υπερβολής όλοι παραδέχονται πως ήταν ένας άφοβος αεροπόρος και ένας γενναίος υπερασπιστής της πατρίδας του.

Βαλκανική Κρίση 1875 έως 1878, Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Προπαρασκευ, Εθελοντές, Ιατρική Περίθαλψη, Υπογραφή Βαλκανικού Συμφώνου

Κατάληψη Ελασσόνας, Δεσκάτης, Η Μάχη του Σαραντάπορου, Απελευθέρωση Σερβίων, Κοζάνης, Απελευθέρωση Γρεβενών, Δεσκάτης, Απελευθέρωση Λιτοχώρου, Κατερίνης, Απελευθέρωση Βέροιας, Απελευθέρωση Έδεσσας, Κατάληψη Αμυνταίου, Η Μάχη των Γιαννιτσών, Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης, Απελευθέρωση Χαλκιδικής, Αγίου Όρους, Η Μάχη του Ναλμπάκιοϊ, Απελευθέρωση Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδος, Επιχειρήσεις του Βουλγαρικού και Σερβικού στρατού

Ελληνικός στόλος, Κατάληψη της Λήμνου, Βύθιση του Φετίχ Μπουλέν, Κατάληψη Θάσου, Ίμβρου, Αϊ Στράτη, Σαμοθράκης, Ψαρών, Τενέδου, Ναυμαχία Έλλης, Απελευθέρωση Μυτιλήνης, Απελευθέρωση Χίου, Ναυμαχία Λήμνου, Απελευθέρωση Σάμου, Δράση Μοίρας Ιονίου, Αξιωματικοί του Ναυτικού, Θωρηκτό Αβέρωφ

Στρατιά 'Ηπειρου, Κατάληψη Πρέβεζας, Πέντε Πηγαδιών, Η πορεία προς τα Ιωάννινα, Απελευθέρωση Ιωαννίνων, Οι τελευταίες ημέρες του βασιλέως Γεωργίου, Αεροπορία, Γεγονότα πριν το τέλος του Α΄Βαλκανικού

Αυτόνομη Βόρεια Ήπειρος

Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Η Μάχη της Θεσσαλονίκης, Η Μάχη Κιλκίς, Λαχανά, Η κατάληψη της Δοϊράνης, Απελευθέρωση Σερρών, Δράμας, Δοξάτου, Ξάνθης, Κομοτηνής, Απελευθέρωση Καβάλας, Συνθήκη Βουκουρεστίου

Απελευθέρωση Κρήτης

Μετάλλια της Εποχής 1912 και 1913, Εξώφυλλα τετραδίων της Εποχής 1912 και 1913, Ημερήσιος τύπος 1912 και 1913, Αλληλογραφραφία από το μέτωπο, Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, Ελευθέριος Βενιζέλος, Παύλος Κουντουριώτη

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ (Balkan Wars 1912 . 1913) ανήκει στην Οικογένεια Ποταμιάνου Ε.Κ.Α. (Ηπειρωτική).

Συναποτελείται από συλλογές, που αφορούν την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, του Μανουσάκη και άλλων.

Η Έρευνα, η Συγγραφή και η Επιμέλεια της ύλης πραγματοποιήθηκαν από την Αργυρή Κ. Μπαξεβάνου, Φιλόλογο και Συγγραφέα.

Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Διαχείρισης ιστοσελίδος Ειρήνη Μαρία Β. Ταμπάκη, φοιτήτρια Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Π.Ε.

Ευγενική υποστήριξη Βασίλειος Α. Ταμπάκης, Δρ. Δασολογίας

Το υλικό στην πρωτογενή του μορφή εκτίθεται στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, Σκιάθου.